не проумявам що за човек може да не се засегне на думата педал, но да се обиди на хомосексуалист.
Защото думичката педал,първо,означава част от автомобил и,второ, е разширила значението си,т.е. тя действа като нарицателно, насочващо към широк диапазон от негативни качества - евентуално и хомосексуалност... Има един подходящ виц за случая: Двама приятели се оплакват един на друг. Единият казва "Абе Пешо е баси педала!" Другият запитва "Какво,пари ли ти дължи?" Първият отговаря " Не бе, в добрия смисъл..." Е,ако проблемният тип беше "е баси и хомосексуалиста",виц нямаше да има,защото нещата биха били твъде очевидни,еднозначни.

Преди време едно полско момиче на езиковедска конференция в Пловдив се бе наело с амбициозната задача да докаже,че съществителните с наставка -ИСТ означават девиантни състояния. Горките трактористи, артисти и прочее грешки на природата.

Струва ми се нелепо да се обявява някаква война на терминологията - езикът е колкото в нас,толкова и независим,тя сама ще си отмре. И полека с реформите да не ни чуят бабите от БАН,чe в стремежа си към толерантност ще затрият коментираните лексеми заедно с целия български език,както е тръгнало...
Но: хомосексуализъм и хомосексуалист наистина не са нищо друго, освен клинични термини. Щъкат в медицинската наука... И са некоректни, дори повече от субкултурните кучка, швестерка и т.н. Изброените се използват основно от нас, в общността ни. Те са в сферата на самоиронията, нямат характер на присъда.Докато хомосексуалист си е направо сигурен знак за хоспитализиране. Значението е строго фиксирано и не дава повод за интерпретации. Не всяка дума в езика позволява значението й да се моделира според контекста. Да вземем безобидната дума баба. Ако кажа на някоя жена "Виж се ква си баба!", думата придобива негативен смисъл. А когато Червената шапчица носи курабийки на баба си, липсва негативна отсянка. Но не можеш да използваш хомосексуалист в позитивен план. Най-често за определящо това съществително се използва прилагателното гнусен.

Или да накарам майка ми да ми вика "милото ми хомосексуалистче", за да направим лингвистична революция?
Поздрави на Фаетон за темата! И характерът на този форум се мотивира от пишещите в него. А те са различни и някои се занимават с наука - какво, душите си ли да изкривят?